Пловдив попада в челото във всевъзможни класации за най-красив град в

...
</TD
>Пловдив попада в челото във всевъзможни класации за най-красив град в
Коментари Харесай

5-те най-грозни гледки в Пловдив

Пловдив попада в челото във всевъзможни класации за най-красив град в България, най-хубавото място за живеене и прочие Също така Пловдив към този момент попада и в всевъзможни туристически публикации за най-предпочитаните международни дестинации.

През последните години Пловдив се промени и се трансформира в в действителност приветливо място.

Красив и цветен. Древен и безконечен. Пловдив си е Пловдив. Най-старият жив европейски град.

Пловдив е град, който ти оставя неповторими чувство, откакто посетиш. Но има и много грозни неща, на които не им отива да стоят в град като Пловдив. Ако се огледа малко по-философски на нещата дихотомията красиво и грозно е като положителното и зло. Те не могат да съществуват едно без друго.

Ето ги най-спорните места в Пловдив. Може да ги наречете грозни, неприятни, ужасни, отвратителни, гнусни и прочие Както ви идва от вътрешната страна. 

Партийният дом

Високата постройка стърчи в центъра и скапва красивата панорама към Родопите и отвлича вниманието от " Тримонциум ". Добре е, че има моменти, когато Пловдив е хазаин на някакво събитие (пример - Европейското състезание по волейбол за жени) или пък, когато е разгласен за  " Най-добра европейска дестинация “ през 2022 година В такива случаи най-ясно си личи потребността от тази постройка - опъват се големи рекламни пана, с цел да се " замаже " малко малко не изключително приятната фасада на постройката. Сградата е изчерпана във всяко едно отнешение.

През годините въпросът дали да бъде съборен Партийният дом е дискутиран многократно. Пловдивски архитекти, които към момента живеят в 60-те години, пазят като опълченци постройката на Българска комунистическа партия, тъй че скоро това надали ще се случи. 

На фона на всички реконструкции, които се направиха в центъра на Пловдив, тази постройка има голяма потребност от ободряване. В сегашния си тип просто не се вписва с архитектурана града в центъра.

Фондация " Дом за Пловдивската опера " предлага парцелът под постройката на бившия партиен дом да бъде даден за изграждане на постройка - Дом на пловдивската опера. 

Централна поща

Продължаваме към 100 метра по-нагоре по площад " Централен ", с цел да отидем до солидната Централна поща. Още едно архитектурно социзвращение в центъра на Пловдив. Сега щом човек влезе вътре има възприятието, че се върнал в 70-те, отвред мирише на застиналост и назадничавост. 

Това, което може да е каже за Партийния дом, може да се каже за Централна поща - крещяща потребност от освежаване, с цел да стане по-привлекатeлна на външен тип. В най-хубавия случай постройката, която като цяло е ненужна, би трябвало да се реконструира и да й се измисли нови функционалности.

Река Марица

Особено през летните месеци река Марица в Пловдив се трансформира в уместно място да се снима новата част на " Джурасик Парк ". Заради голямата растителност тук-там не се вижда, че има въобще река.

Красив град като Пловдив не заслужава да има толкоз занемарено място. Спешно Марица би трябвало да бъде почистена, хем да стане приятна за окото, хем да се разсеят опасенията от опасенията от вероятно наводняване.

Последното главно разчистване на растителността е било през 2010-2011 година Според експерти такова би трябвало да се подхваща след 6, 7, най-много 8 години, след което следва интервал единствено на поддържане. 

Река Марица в градска среда не би трябвало да наподобява по този метод. 

Пешеходният мост

Едно място в Пловдив, което, в случай че се реконструира, би изглеждало доста по-приятно. " Влакчето " сега е нищо повече от следващия непотребен търговски център. Пространството на пешеходния мост би трябвало да се социализира - да има места за отдих с взор към Марица (с ангажимента, че реката бъде почистена), зони за културни събития и прочие В настоящия си тип пешеходният мост не е по никакъв начин прелъстителен.

За страдание грозното оборудване, което нервира с типа си, е обещано на концесия и тя надали ще бъде изменена чак до 2035 година, с годишна вноска от единствено 10 000 лв.. Концесионерът е " Търговски център – Марица " ЕООД с едноличен притежател на капитала Българска банка за развиване (ББР).

Паметникът на върха на Бунарджика

Правени са много опити опита за унищожаване на паметника, само че към този момент постоянно опитите си остават безуспешни. На гранитния фундамент е гравиран надписът " Слава на непобедимата руска войска освободителка ". Паметникът на Альоша от дълго време е изживял времето си и е спрял да извършва символичната роля, за която е основан.

Альоша е един знак на руската окупация, траяла 45 години. Мястото му е в музея. Това е естественият ход на историята. Смяната на паметниците е обвързвана и с целите на едно общество. Останките на един един режим, който e разгласен за незаконен, не могат да преобладават публичното пространство на една свободна страна.

И другото, което е, че в подножието на хълма е паметникът на Васил Левски, който стои като градинско джудже, в сянката на Альоша. Едва ли има същински българин, който да желае националните му герои да са в сянка на непознати окупационни войни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР